Waarom lief niet altijd goed is

Over lieve bedoelingen en leiderschap

In een tijd waar dierenwelzijn steeds belangrijker wordt gevonden, zijn we zoekend. We zoeken naar hoe dan wel. Want zoals we met dieren omgingen bleek niet zo diervriendelijk als we misschien dachten. En nu willen we het ZO graag anders doen. En in ons enthousiasme en in de liefde voor ons dier raken we wel eens verdwaald. Want onze nieuwe manieren en goede bedoelingen hebben soms helemaal niet het verwachte resultaat! Zo kunnen we dus ook 'te lief ' zijn vanuit het gebaar vriendschap te sluiten en gelijkwaardigheid te willen bieden.

In teveel vriendjes willen zijn verliezen we ons leiderschap

Wat bijvoorbeeld nu veel gebeurt, is dat we vriendjes willen zijn met onze dieren. We willen aardig voor ze zijn en ze zoveel mogelijk vrijheid geven. We willen dat ze zoveel mogelijk hun eigen weg kunnen gaan en ze daardoor de kans hebben om hun natuurlijke ding te doen.

Op zich word ik heel blij van het feit dat veel van ons dat willen en zoeken naar een manier om dat vorm te geven. Het is zo mooi om te zien dat steeds meer mensen gaan kijken naar hun dier. Wie is mijn dier eigenlijk echt? Wat is zijn of haar werkelijke behoefte.

Maar..... daarin vergeten we wat aspecten mee te nemen.

Jij bepaalt nog steeds

De vraag is namelijk, op welke momenten laten we ze hun ding doen? En op welke momenten moeten ze echt gehoorzamen (voor hun of jouw veiligheid bijvoorbeeld). Jij bepaalt altijd wanneer ze de ruimte krijgen en wanneer ze moeten gehoorzamen. En wanneer ze dan niet gehoorzamen, dan klopt er iets niet. Dan mist er training, zien ze jou niet als leider of begrijpen ze je niet.

Duidelijkheid is veilig

Wat dieren namelijk nodig hebben is duidelijkheid. Ze willen graag weten waar ze aan toe zijn. Ze zullen dus uitproberen hoe de vork in de steel zit. Hoe het zit met jouw leiderschap. En als ik het over leiderschap heb, heb ik het niet over machtsvertoon. Ik heb het niet over een hond op zijn rug leggen omdat je hem ongehoorzaam vond. Ik heb het over duidelijkheid bieden, je dier begeleiden in de wereld en 'uitleggen' wat er van hem wordt verwacht. Net zo lang tot hij dat snapt. Leiden en begrenzen. Door begrip te hebben voor onwetendheid (hoe moet een dier weten wat er eigenlijk wordt verwacht wanneer jij het niet duidelijk genoeg uitlegt).

Veronderstel niet te snel ongehoorzaamheid of onwil. Dieren zijn echt heel erg bereid om mee te werken wanneer je de tijd neemt om iets aan te leren. En ook de juiste taal spreekt (en de juiste motivatie vindt waar je dier het voor wil doen), zodat het begrijpbaar is voor je dier.

Maar, begrip en bereidheid betekenen niet dat het dier zijn eigen zin maar mag doen. Dat we hem of haar zo vrij mogelijk laten. Want dat kan namelijk heel onduidelijk zijn en daarmee ook heel onveilig.

Wanneer je te aardig wilt zijn, teveel ruimte biedt, kan dat teveel 'vragen' open laten. Je dier gaat ze dan zelf invullen en inderdaad zijn eigen weg. Maar op zodanige manier dat het ook jou gaat beschermen, sturen proberen te leiden. Of het voelt zich onveilig omdat jij het af laat weten en wordt angstiger, gaat over jouw grenzen heen omdat je ze niet duidelijk communiceert op een begrijpelijke en consequente manier. Bij een groot sterk paard wil je niet dat die jouw grenzen niet meer waardeert, of jou niet ziet als leider en daardoor bij jou geen veiligheid ervaart. Daarmee creëer je gevaarlijke situaties. Paarden die in paniek raken, op hol slaan of respectloos worden. Honden die gaan uitvallen naar andere honden of naar mensen, bezoek aanvallen, constant maar blaffen in huis.

Te lief willen zijn, teveel maatjes willen zijn, werkt niet als je stopt met grenzen neerzetten en consequent zijn. Als je stopt met leiden en trainen.

Dus wat dan wel?

  • Bedenk eens wat je belangrijk vindt. Wat wil je dat je hond of paard beheerst. Wat wil je ze leren om de veiligheid van henzelf en de omgeving te waarborgen? Om de omgang met elkaar te verbeteren.
  • Ga op zoek naar hoe je ze dit kunt aanleren. Hoe je ze kunt laten begrijpen wat je van ze verwacht. Hoe je dit zoveel mogelijk zonder stress voor beide partijen kunt gaan trainen, stap voor stap.
  • Maak met jezelf en met de mensen die ook te maken hebben met dit dier afspraken. Welke regels gelden en moeten worden nageleefd. Wees allemaal consequent hierin. Dat is duidelijk voor je dier. Vaak is opvoeden van een dier, vooral opvoeden van je omgeving en bewust worden van je eigen gedrag (ben je wel echt consequent? Ben je eerlijk wanneer je corrigeert of was je zelf niet duidelijk in je aanwijzing waardoor het fout ging? Is de aanwijzing wel duidelijk voor je dier, begrijpt hij wel wat je verwacht? Of veronderstel je dat omdat je vindt dat hij het nu wel moet begrijpen?).
  • Zoek hulp wanneer het niet lukt. Kies iemand in wie je vertrouwen hebt en laat andere (ongevraagde) adviezen even links liggen.
  • Bepaal prioriteiten en focus met je training op de belangrijkste dingen. Neem niet te grote stappen en wil niet teveel tegelijk.
  • Zoek het lief willen zijn in een juiste trainingsmethode, in begrip hebben maar wel duidelijk zijn in wat je verwacht. In geduld hebben met een training. In belonen met aandacht, knuffelen, spelletjes doen op de momenten dat dit gepast is. In je hond de ruimte geven vrij te lopen, snuffelen en spelen. Zij ei kwijt te kunnen. Je paard de ruimte te geven om vrij te bewegen met soortgenoten en de gehele dag door aan zijn voerbehoefte te voldoen. Zorg voor een leven en omgang met je dier waarbij het zoveel mogelijk zichzelf kan zijn. Verdiep je in wat dat werkelijk inhoudt. 
  • En wees eerlijk. Kijk naar jezelf. Kijk naar je eigen gedrag, ben je duidelijk, hoe voel jij je in bepaalde situaties en zie je een verband met het gedrag van je dier. Wat kun je in jezelf en in je eigen gedrag veranderen? 

 

 

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook leuk & interessant?

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief