Vakgebied

Als de dierenarts het ook niet weetEr zijn veel specialisten met ieder hun eigen vakgebied. We hebben dierenartsen, fysiotherapeuten, gedragstherapeuten, paardentandartsen, de zadelmaker, natuurgeneeskundige etc. In het gezond houden en krijgen van dieren heeft iedereen een eigen rol. Soms overlappen deze elkaar. Ik vind het belangrijk de grenzen van mijn eigen vakgebied te kennen en door te verwijzen of samen te werken wanneer dit nodig is. Ik ben van mening dat samenwerking vaak tot het beste resultaat leidt. Laten we allemaal doen waar we goed in zijn en de rest laten we aan een ander over.

Reguliere geneeswijzen (de normale dierenarts)

De reguliere geneeswijze is vooral gericht op het bestrijden van symptomen. Daarmee bedoel ik kort gezegd, het weghalen of onderdrukken van klachten in plaats van het voorkomen ervan of zoeken naar en oplossen van, de oorzaak van de betreffende klacht. Deze wijze van genezen (dokters, ziekenhuizen, dierenartsen) heeft een eigen denkwijze. Wat ik fijn vind is dat men hier veel middelen heeft om onderzoek te doen en een diagnose te stellen. Daarnaast is deze groep erg belangrijk in levensbedreigende situaties. Bijvoorbeeld vanwege hun kunst om een lichaam letterlijke te kunnen repareren.

Er zijn echter ook genoeg gevallen waar de reguliere geneeskunst geen raad mee weet. Dat zijn vaak problemen op gedragsgebied, chronische problemen, allergieën, weerstandsproblemen, spijsverteringsproblemen en huidklachten. Complementaire geneeswijzen (alternatieve geneeswijze/ natuurgeneeswijze of natuurgeneeskunde) kunnen hier goede dingen bereiken. Vaak wanneer de dierenarts is uitgedokterd komen mensen met bijvoorbeeld hun hond, paard of kat in de alternatieve geneeswijze terecht. Gelukkig in veel gevallen niet voor niets!

Holistische visie & Natuurgeneeskunde

Als holistisch diertherapeut kijk ik naar een dier op holistische wijze. Dat betekent dat ik het geheel bekijk: mentaal, fysiek en energetisch. Vanuit de holistische visie kijken we dus niet enkel naar een fysiek probleem en hoe we dit kunnen verhelpen. Vaak zegt een fysieke klacht of ziekte iets over een dieperliggend probleem. We onderzoeken de achterliggende oorzaak en gaan daarmee aan de slag. Die oorzaak kan bijvoorbeeld een mentaal probleem zijn. Vaak is het wel nodig om de fysieke klacht ook gelijktijdig aan te pakken. Dit proberen we zo natuurlijk mogelijk maar in sommige gevallen is de ondersteuning van een dierenarts met zwaarder geschut nu eenmaal niet uit te sluiten.

Doel

Mijn doel is om dieren  op natuurlijke wijze in balans te houden zodat fysieke klachten en gedragsproblemen worden voorkomen of wanneer een dier uit balans is, het te ondersteunen om het zelfgenezend vermogen te herstellen.

Geen dierenarts

Ik ben geen dierenarts en stel geen diagnose over een ziektebeeld. Indien ik dit nodig vind zal ik adviseren een specialist in een ander vakgebied te raadplegen. Mijn adviezen kunnen dierenartsbezoek verminderen maar niet vervangen.

 

Nieuwsbrief