Tips en Bachbloesems voor vakantiestress bij honden

voor een relaxte vakantie

Heerlijk! De vakantie komt eraan. Je kijkt er enorm naar uit en je bent je al aan het voorbereiden. Dingen klaar leggen om mee te nemen, verzekeringen regelen, oppas voor de plantjes. Je hebt het er druk mee. Je viervoeter is minder enthousiast. Die loopt wat nerveus rond. Wat gebeurt er allemaal! Waar gaat die drukte over?

Veranderingen zijn voor veel dieren spannend. En de voorbereidingen voor een vakantie zorgen ook vaak wel voor wat stress en extra drukte bij de baasjes. En dieren voelen dat feilloos aan. Ze snappen alleen meestal niet waar die drukte over gaat, er zou wel eens iets gevaarlijks aan de hand kunnen zijn. 

En dan kom de reis, afhankelijk van de bestemming: de warmte, vreemde omgeving, andere geluiden, waarschijnlijk een ander dagritme... allemaal dingen die voor de hond spannend en stressvol kunnen zijn. 

Hoe ga je daar nou handig mee om?

 

1. Blijf zelf rustig, begin op tijd met voorbereiden

Tja, ook voor jezelf fijner. Ga op tijd even zitten met een een notitieblok en maak een lijst, wat moet er allemaal gebeuren en wat kun je al doen? Maak een planning. Wanneer je zelf overzicht hebt en het gevoel hebt dat je de situatie onder controle hebt, dan kun je makkelijker ontspannen blijven. En dus je hond (of kat) ook!

2. Ga je met de auto? Wen je hond eraan.

Het mooiste is als je een pup al vanaf het begin mee neemt in de auto. Maar als je hond niet gewend is aan autorijden en je plant een vakantie met de auto. Begin dan alsnog met wennen. Kleine stukjes mee in de auto. 5 minuten, 10 minuten, naar het bos. Kijk of je de rit leuk kunt maken door de koppeling met iets leuks. Eten in de auto, boswandeling of naar het strand. Begin klein.

3. Gaat je dier naar een oppas of pension? Ga er samen heen.

Als je dier ergens gaat logeren, kijk of je er een aantal keer samen heen kan. Wennen aan de omgeving, de geluiden, de mensen. En dat samen met jou als veilige basis. Wel belangrijk dat jij dan rust en vertrouwen uitstraalt.

4. Bereid je voor op de temperatuur

Ga je naar de sneeuw? Zorg voor bescherming voor de voetjes. Ga je naar de zon? Houd er rekening mee dat honden alleen warmte kwijt raken via de voetzooltjes en de ademhaling (hijgen). Die hoge temperaturen zijn dus pittig voor je hond. Er zijn allerlei koelproducten verkrijgbaar om je hond verkoeling te bieden. Halsbanden die de halsslagaders koelen, matjes om op te liggen, vestjes voor tijdens een wandeling. Laat je hond vaak drinken en vraag geen inspanning. Geen lange wandelingen, druk spelen, rennen naast een fiets etc. En bescherm de gevoelige voetkussentjes tegen heet geworden asfalt , zand en straat. 

Ondersteun met Bach Bloesems

 

Walnut

De remedie Walnut ondersteunt bij het integreren van een nieuwe situatie. Het zorgt dat je dier zich meer kan openstellen voor het nieuwe en daarbij wel dicht bij zichzelf blijft. 

Mimulus

Mimulus geeft je dier moed. Een dier wat angstig reageert op bijvoorbeeld een nieuwe omgeving, vreemde geluiden of rijden in de auto, kan baat hebben bij deze remedie.

Rescue Remedy

De remedie die helpt bij stress. Rescue kun je los van de rest extra geven in spannende periodes of spannende situaties. Het zal je hond helpen om te kalmeren. Je kunt het ook toevoegen aan de Bach Mix en tegelijk met de rest geven.

 

 Bestel je hier je Bach-mix, stel zelf een flesje samen en krijg het thuisbezorgd

 

Ik wens je een fijne vakantie! En als je zelf nog tips hebt, laat ze hieronder weten in de reacties!

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief