6 Tips voor een sociale, stabiele en zelfverzekerde pup

In dit artikel delen we 6 tips hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw pup zichzelf ontwikkelt als een sociale, stabiele en zelfverzekerde hond. De tips uit dit artikel zijn afgeleid van diepte-interviews van De Puppy Groep met meerdere professionele hondentrainers.

Tip #1: Besteed voldoende tijd aan de socialisatieperiode van je puppy

Wanneer jij ervoor kiest om een puppy aan te schaffen dan kun jij de pup vaak na 8 weken ophalen bij de hondenfokker. Dit houdt in dat je puppy zich op dat moment bevindt in de zogenoemde tweede socialisatie fase; welke plaatsvindt tussen de 7 en 12 weken. In de tweede socialisatiefase is het van belang dat de pup kennis maakt met alles waar hij in zijn latere leven ook mee te maken krijgt. In deze periode leert hij ontzettend snel en onthoudt hij alles wat hij meemaakt. Het is van groot belang dat hij in deze periode positieve ervaringen op doet met bijvoorbeeld de auto, het openbaar vervoer, andere honden en dieren, de stad enzovoort. Besteed je geen tijd aan de socialisatie van je puppy dan is de kans erg groot dat jouw pup zich ontwikkelt als een angstige, onzekere en soms zelfs agressieve volwassen hond.

Extra tip: beluister het interview met hondentrainster Lola Wuyts. Dit interview zit bomvol tips over het socialiseren van je puppy. Download ook de volledige socialisatiechecklist met meer dan 40 socialisatieoefeningen op de puppy socialisatie pagina van De Puppy Groep.

Tip #2: Zoek een professionele hondenfokker

Minstens zo belangrijk is de eerste socialisatiefase welke plaatsvindt van 21 – 49 dagen, oftewel 3 tot 7 weken. De enige uitdaging hierbij is dat wij, als nieuwe puppy-eigenaren, weinig tot geen invloed hebben op deze fase van de pup, omdat de pup tijdens deze levensfase nog bij de hondenfokker is. Het is daarom ook zeker de moeite waard om goed onderzoek te verrichten alvorens je tot aankoop over gaat bij een hondenfokker. Zorg er ook altijd voor dat je geen emotionele beslissingen maakt wanneer je bij een nestje pups gaat kijken, want je bent bij deze gewaarschuwd; ze zien er allemaal ontzettend schattig uit!

Om erachter te komen of je bij een professionele hondenfokker bent kun je ze enkele vragen stellen, zoals:

Hoe lang doet u al honden fokken en wat is uw reputatie? Mag ik de contactgegevens van de vorige vijf klanten? (Zo kun je contact opnemen met de vorige klanten van de desbetreffende fokker) Hoeveel nestjes heeft u elk jaar? (Een nestje pups begeleiden en opvoeden kost veel tijd. De meeste professionele fokkers hebben één nestje per jaar)

Voor alle 16 vragen die je kunt stellen aan een hondenfokker zie de hondenfokker pagina op de website van De Puppy Groep.

Tip #3: Voorkom verlatingsangst bij puppy’s

Een puppy met verlatingsangst is absoluut niet wat je wilt, want wanneer je pup verlatingsangst heeft dan betekent dit dat je pup niet zonder jou kan. Met andere woorden; je pup wordt enorm gestrestst wanneer jij niet meer in zijn zicht bent. De verlatingsangst kan zich zo extreem ontwikkelen, dat je pup al begint te piepen wanneer jij even het toilet bezoekt.

De gevolgen van verlatingsangst bij puppy’s is dat de pup niet alleen thuis kan blijven en dit is, zoals je wellicht inziet, een flinke last op jouw schouders. Je hond begint bijvoorbeeld te blaffen of piepen wanneer jij er niet bent. Of hij vernield spullen in het huis (wanneer hij niet in zijn bench zit). Ook kan het zijn dat hij onzindelijk wordt hierdoor.

Kortom, verlatingsangst is absoluut iets wat je wilt voorkomen en daarom gaan we direct verder met de volgende tip…

Tip #4: Start direct met de alleen-leren-zijn-oefeningen

Wanneer je de pup in huis hebt is het van belang dat je de volgende dag direct start met oefeningen om je puppy alleen te leren zijn. Let wel, dit betekent niet dat je de pup in zijn bench stopt en vervolgens het huis verlaat.

Wat dan wel?

Je start met kleine stapjes, zoals even uit het zicht verdwijnen door bijvoorbeeld naar de keuken te lopen. Of even naar het toilet met de deur gesloten. Gaat dit goed? Ga dan een stapje verder en bijvoorbeeld even naar boven om de was op te hangen terwijl je pup zich alleen in de woonkamer bevindt in de bench.

De reden dat je direct start met het alleen leren zijn is omdat, zoals aangegeven in de eerste tip, je pup zich bevindt in de tweede socialisatiefase en dit houdt in dat zijn kleine hersentjes alles onthouden wat hij in deze periode mee maakt.

Tip #5: Geef je pup altijd een voldaan gevoel alvorens je start met de alleen-leren-zijn-oefening

We willen natuurlijk koste van het kost voorkomen dat de pup tijdens een alleen leren zijn oefening begint te piepen; ook al duurt de oefening in het begin maar een paar seconden/minuten.

Daarom is het van groot belang dat hij een voldaan gevoel heeft alvorens je start met oefenen. Doe de oefening bijvoorbeeld enkel nadat je hem hebt uitgelaten en je weet dat hij geplast en gepoept heeft. Of nadat je een denkspelletje met hem hebt gedaan en hij hierdoor (mentaal) moe is geworden.

Plan de alleen leren zijn oefeningen tactisch en voorkom ongewenst gedrag!

Tip #6: Laat je pup de eerste nachten niet alleen

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt, want de meeste mensen begeleiden de pup voor het slapen gaan naar de bench en gaan dan zelf naar boven om te slapen. De kans dat de pup op deze manier begint te piepen omdat hij zich alleen voelt is een stuk groter, dan wanneer je de bench bijvoorbeeld op je slaapkamer plaatst. Je kunt hiervoor ook een doos gebruiken; mocht je geen zin hebben om iedere avond de bench naar boven te slepen. Je kunt uiteraard ook in de woonkamer naast je pup op de grond gaan slapen met een matras of luchtbed.

De reden dat je je pup dichtbij je houdt de eerste paar nachten is omdat er voor hem plotseling enorm veel is veranderd. Hij is namelijk de eerste 8 weken van zijn leven nog geen seconde alleen geweest. En nu moet hij plotseling een hele nacht alleen in een onbekende plek slapen, met vreemde geluiden en geuren. De pup heeft tijd nodig om te wennen.

Voor meer tips over het alleen laten van je puppy, bezoek dan de puppy alleen laten pagina op de website van De Puppy Groep.

 

Geschreven door

Robbin Kleinpenning

Robbin Kleinpenning

Robbin Kleinpenning is de eigenaar en oprichter van De Puppy Groep. Hij is ook de auteur van 4 informatieve puppy boeken, zie: www.puppygroep.nl/puppy-boeken/

Voor ons heeft hij een gastblog geschreven. Wanneer je hem iets wilt vragen, kun je mailen naar:

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief