Zomereczeem of staart- en maneneczeem

Paarden worden gek van de jeuk

Gek van de jeuk

Zomer eczeem is een vervelende kwaal die menig paard en pony gek maakt. Ze worden gek van de jeuk en weten vaak niet waar ze het zoeken moeten en jij als eigenaar of verzorger bent gebonden aan een intensieve verzorging die een hoop frustratie met zich meebrengt omdat de jeuk nauwelijks onder controle te krijgen is.

Wat is zomer eczeem

Zomer eczeem, ook staart- en maneneczeem genoemd, is een overgevoeligheidsreactie op het speeksel van de Culicoïdes Robertii mug. Het speeksel veroorzaakt vreselijke jeuk. Door de jeuk gaat het dier schuren en raakt de huid beschadigd. Meestal zijn de staartwortel, manenkam en onder de buik de beschadigde plekken maar als het ernstig is kan het ook op andere plekken tevoorschijn komen. Door het schuren wordt de huid dikker en breken de haren af, er ontstaan wondjes waar bacteriën in gaan zitten. De huid raakt vaak ontstoken en een vicieuze cirkel ontstaat. Het paard schuurt zijn huid soms tot bloedens toe kapot. Meestal is het in de wintermaanden rustig maar sommige paarden blijven schuren en bijten door de jeuk die de kapotte huid weer veroorzaakt.

De oorzaak

De Culicoïdes Robertii mug is een zandmugje wat wordt aangewezen als de grote boosdoener. Ze zoeken de zachte, makkelijk bereikbare open huid tussen de staartharen en manen op en steken. Hierbij spuiten ze wat speeksel onder de huid, dit bevat anti-bloedstollende stoffen waardoor het mugje langer kan drinken. En dit speeksel is de jeukveroorzaker, 1 klein mugje kan al enorm veel jeuk veroorzaken.

De mug

Het mugje komt overal in Nederland voor, ze houden niet zo van de zee en de wind dus direct aan de kust en op de eilanden komen ze niet zo graag. Ze houden van vochtige warmte, zoet water, schemering en windstil weer. In Nederland zijn ze er ongeveer van half april tot eind september. Maar wanneer het de zachtere temperaturen langer aanhouden, blijven de mugjes langer hangen.

Gevoelige kuddes

Staart- en maneneczeem is niet besmettelijk. Wanneer meerdere paarden bij je paard in de kudde er last van hebben, zullen de omstandigheden ideaal zijn voor het mugje waardoor het veel voorkomt. Daarnaast zijn er nog vele factoren die een rol spelen. Bijvoorbeeld de voeding, kwaliteit van het gras, hooi of kuil, de kwaliteit van het drinkwater etc.
Wanneer meerdere dieren in de groep er last van hebben, is het verstandig dat eens allemaal goed te bekijken.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de gevoeligheid voor het mugje wel erfelijk is. Welk gen (of genen) er precies verantwoordelijk is, weten ze nog niet.

Diagnose

Er is nog geen test om de diagnose staart- en maneneczeem te stellen dus wordt er gekeken naar de symptomen die een paard vertoont. In de winterperiode is het moeilijker om vast te stellen of het paard de gevoeligheid heeft omdat de klachten dan (gelukkig) vaak verdwijnen.

Welke paarden zijn gevoelig

IJslanders, Friezen, Arabieren en Shetlanders zijn vaak gevoeliger dan andere rassen maar zomer eczeem komt bij elk ras voor. In veel gevallen beginnen de verschijnselen als het paard een jaar of drie is. Daarna worden de klachten vaak ieder jaar erger.

Behandeling

Er is nog geen wondermiddel op de markt wat het probleem oplost. Zeer waarschijnlijk komt dat door de vele factoren die meespelen en kun je deze gevoeligheid niet met een pilletje oplossen. In hele ernstige gevallen worden corticosteroïden toegediend, maar je vergroot hiermee de kans op hoefbevangenheid en het veroorzaakt weer andere problemen in het lichaam. Dat is dus niet aan te raden.

Belangrijk is op tijd beginnen met behandelen, liefst ruim voor het eczeem-seizoen begint. Bekijk het anti-zomereczeem-stappenplan om te zien wat je allemaal kunt doen. 

Zomereczeem & voeding

zomereczeem opgelost met voeding - nicolette Hebing

Nicolette Hebing heeft een boek uitgebracht over zomereczeem en voeding. Haar boek beschrijft waar de problemen door ontstaan m.b.t. voeding en weidebeheer en wat je hieraan kunt doen. Onthoud alvast dat voeding de basis is en als de basis al niet goed is, hoe kun je dan een gezond dier verwachten! Met een goede basis zijn druppels, smeersels en pilletjes vaak niet nodig en belasten ze het systeem alleen maar meer!

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook leuk & interessant?

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief