En? Hoe is het eigenlijk met jou?

De wisselwerking met onze dieren

Je hoofd zit al zo vol en dan doet je dier ook nog eens zo vervelend momenteel. Je hond valt uit naar andere honden en het lijkt wel erger vandaag. Je paard springt alle kanten uit en je wilde nou juist even niet nòg meer gedoe erbij. En voor de ouders onder ons, met kids werkt het net zo. Het lijkt wel of ze het ons allemaal nog lastiger willen maken terwijl het al even pittig genoeg is. Herkenbaar?

Dat kan dus wel eens kloppen. Wanneer wij gespannen zijn en veel in ons hoofd zitten, teveel nadenken, doet dat niet alleen iets met onszelf maar ook met onze omgeving. Zowel met ons lichaam, ons gedrag, onze communicatie en ons energiesysteem, geven we signalen af.

Teveel in je hoofd

Wanneer we teveel nadenken zijn we niet goed meer in verbinding met ons lijf en onze omgeving. We zijn vooral nog een hoofd op dat moment waar de meeste energie zich verzameld heeft. Dit brengt ons energetisch op een hoog mentaal niveau waarin we in zorgen en problemen gaan denken en vatbaar zijn voor angst , irritatie en boosheid. Je geeft op dat moment een onveilig signaal af voor je omgeving. Dieren en kinderen zijn hier heel gevoelig voor en reageren daarop. Wanneer jij getriggerd wordt door hun gedrag en ook weer vanuit deze toestand reageert, ontstaat er een opwaartse spiraal, nog verder in de spanning. 

Voorbeelden

Het kan zich uiten in je hond die uitvalt naar een andere hond, of je paard wat heel alert en schrikkerig is en niet goed reageert op je hulpen. Dieren kunnen juist het randje van je ruimte of je grenzen gaan opzoeken. 

Je dier kan jou ook beïnvloeden

Andersom kan het net zo werken. Ook jij kunt je laten beïnvloeden door de angst of spanning van een ander. Dus gespannen raken omdat je paard iets heel spannend vindt. Wanneer je je daar niet bewust van bent en vanuit die spanning reageert, maak je de spanning bij beide groter.

Wat kun je doen?

Eigenlijk maakt het niet uit of de spanning bij jou of bij je dier vandaan komt. De oplossing ligt bij jou. Door zelf weer te ontspannen en rustig te worden, helpt je ook je dier. Net zoals dat je spanning overbrengt, breng je ontspanning en rust in jezelf ook over op je omgeving.

 

1) opmerken wat er gebeurt en voelen wat je voelt

Het begint bij opmerken wat er gebeurt en hoe jij je voelt. Merk je spanning in je lijf? Is het druk in je hoofd? Maken je gedachtes overuren? Voel je je angstig? Erken voor jezelf dat dit is wat je voelt. Zonder het te veroordelen en zonder dat het meteen wilt oplossen.

 

2) Je lijf tot rust brengen

  • De snelste manier om dit te doen is goed diep in- en uitademen. En dan proberen zo laag mogelijk te ademen (via je buik). Je kunt een paar keer diep inademen en dan hard uitzuchten. 
  • Voel hoe je lijf voelt. Voel je je voeten op de grond? Waar is je lijf warm of koud?
  • Ook rustig stretchen van gespannen spieren kan helpen om weer te ontspannen. 

3) Zorg voor je gedachtes

Je gedachtes kunnen in rondjes gaan en het allemaal erger maken. Zet er positieve gedachtes tegenover. Maar, niet weer teveel daar gaan zitten he? Vooral in je lijf blijven en goed, diep ademhalen. 

Regelmatig mediteren kan ook helpen. 

“You should sit in meditation for twenty minutes every day – unless you’re too busy; then you should sit for an hour.” – Zen Proverb

 

 4) Ondersteun jezelf met Bach Bloesems

Bach bloesems kunnen je helpen om de onbalans en gevoelens van stress in jezelf te herstellen. Bijvoorbeeld:

White Chestnut: Bij malende gedachtes en een druk hoofd.

Rescue Remedy: Bij gevoelens van spanning en stress en paniek.

Elm: voor als je teveel op je schouders hebt en het allemaal even niet meer ziet.

Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden, afhankelijk van wat er speelt. Kijk eens in het overzicht met Bach Bloesems wat je herkent of maak een afspraak om samen te kijken welke remedies je in deze periode kunt gebruiken.

 

 

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief