Zomereczeem stappenplan

Stap voor stap naar een gezonder paard

Zo'n modderbadje zou heerlijk zijn voor een eczeempaard. Een natuurlijke en effectieve manier om je te beschermen tegen insecten. Helaas voor de meeste paarden onbereikbaar. Vandaar een lijstje met Welke stappen je kunt doorlopen bij een paard met zomereczeem. Als het zo simpel was dat alleen het mugje schuldig is, dan is de oplossing eenvoudiger. Maar er is een onderliggende reden waarom een paard zo'n heftige allergische reactie krijgt. En wat daarvan de oorzaak is, dat kan per paard verschillen. Er is niet één simpele oplossing voor dit probleem.

Beperkte vrijheid van informatieverstrekking

Voorheen beschreef ik in dit artikel diverse middelen die in te zetten zijn bij de stappen hieronder. Helaas mag ik dit niet meer op mijn website zetten (Sinds 14 december 2012 - Codex Alimentarius). Daarom geef ik je hieronder alleen nog enkele tips waar je eens naar kunt kijken. Wil je de middelen weten? Mail me dan.

Stap 1: reinigen

Heel belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem is een gezond lichaam wat vrij is van afvalstoffen en met een darmflora in topconditie. Bij de meeste dieren is dit niet het geval. Medicijnresten, smog, bestrijdingsmiddelen, chemicaliën etc. blijven opgeslagen in het lichaam en het immuunsysteem gaat zich bezig houden met vervuiling. Hierdoor heeft het niet alle aandacht voor indringende ziekmakers. Daarbij slaan medicijnen ook veel beter aan op een 'schoon' lichaam.

Er zijn diverse detox en reinigingskuren voor dieren in de vorm van homeopathische druppels, groene klei/leem kuren, chlorofyl kuren en kruiden.

Daarnaast is het dus belangrijk om te kijken naar wat je paard allemaal binnen krijgt. Hoe schoon is het water dat hij drinkt? Voer je biologisch? Wordt zijn hooi bespoten? Hoeveel wormspuiten krijgt hij en zijn deze echt noodzakelijk? 

Stap 2: Optimaliseren van de darmwerking.

Stress, verandering van voer, verkeerde voeding, wormkuren, entingen maar zeker ook het voeren van kuil en het grazen op sappige weitjes zijn voorbeelden van dingen die het darmflora uit balans kunnen brengen. De verhouding tussen goede en slechte bacteriën wordt verstoord waardoor de darmen niet meer optimaal functioneren en de afbraak en opname van voedingsstoffen verminderd. Een goede weerstand begint in de darmen, het is dus belangrijk om dat darmflora in optimale conditie te hebben en houden. Helemaal bij paarden met staart- en maneneczeem.

Er zijn verschillende merken probiotica op de markt om de darmflora van je paard te verbeteren. Daarnaast wil een kuurtje Zuurdesem & Biogarde ook wel helpen.

Zuurdesem & biogarde

Balanceer de pH-waarde in de darm door gedurende veertien dagen 1 (biologische) zuurdesem boterham per dag te voeren en tevens 1 eetlepel (biologische) biogarde over het voer te geven. Na veertien dagen hiermee stoppen. Beide producten zijn simpel maar dienen te worden beschouwd als een medicijn voor een paard. Langer dan veertien dagen geven is niet zinvol.  

Stap 3: Voeding

De weidegang...

Oei... gevoelig puntje voor de meeste paardeneigenaren. Maar ook een zeer gevoelig punt voor veel paarden! De grote, sappige groene weides zijn over het algemeen niet heel gezond voor onze paarden... Daar zijn vele redenen voor. In het kort: 

 • Veel Nederlandse grasbodems zijn ingezaaid met raaigras. Geschikt als je wilt dat koeien veel melk geven maar niet geschikt voor onze sobere paarden darmen. Veel te rijk aan vooral suikers.
 • Veel weilanden worden rijkelijk bemest met kunstmest, kippen-, koeien- en varkensmest. Het gras moet tenslotte snel weer aangroeien anders hebben de paarden niets meer te eten. Maar dit zorgt dat we een soort ADHD gras krijgen, vol met suikers. (let op: ook bespoten en zwaar bemest hooi is niet geschikt).
 • Onkruid wordt dood-gespoten in de weides. Men zegt dat het gif wel de grond in trekt en niet schadelijk is voor de paarden.... mij kunnen ze zoveel vertellen, maar gif hoort niet thuis in de wei van een paard (euhm... nergens eigenlijk).
 • Variatie is ver te zoeken in het gemiddelde weiland. Vooral gras, raaigras eigenlijk. En voor veel paarden is de weide in het zomerseizoen het enige wat ze eten. Maar de bodems van tegenwoordig bevatten vaak niet meer het bodemleven wat de boel gezond houdt. En de vorm van bemesten maakt het er niet beter op. Vaak onstaan er tekorten in de bodem en daardoor ook in de voeding van ons paard. Magnesium tekorten bijvoorbeeld. En in de natuur zouden paarden ook kruiden, eikels (met mate), takken, bladeren e.d. eten. Die keuze hebben zij niet in een weiland.

De oplossing? Een paddock paradise met zandpaden, paddocks en onbeperkt hooi van goede kwaliteit. Zo'n paddock is al op een klein stuk grond te realiseren.

Vetten

Essentiële vetzuren 3, 6 en 9 die zijn verkregen uit koudgeperste plantaardige oliën zoals pompoenpitolie, Olijfolie, teunisbloemolie en tarwekiemolie. In de natuur haalt een paard deze vetzuren uit noten, zaden en planten. In ons land krijgen de meeste paarden brok en om dat lang te kunnen bewaren worden hier zo min mogelijk onverzadigde vetten aan toegevoegd. het kan geen kwaad om extra essentiële vetzuren in een juiste verhouding toe te dienen in de vorm van een supplement.

De essentiële vetzuren zijn onmisbaar voor het gehele lichaam maar bij staart- en maneneczeem is het vooral belangrijk voor de lichaamscellen. De celwand wordt soepeler waardoor prikkeloverdracht beter verloopt en helpt bij het herstel van beschadigde cellen. Verder gaat het GLA (gammalinoleenzuur) uit de teunisbloemolie ontstekingsreacties tegen (roodheid, pijn en jeuk).

Drinkwater

Drinkt jouw paard uit een sloot of van grondwater? Laat het testen. Veel grond- en slootwater is verontreinigt of ongebalanceerd wat betreft bijvoorbeeld ijzer. Teveel ijzer stapelt op en kan een vergiftiging geven. Pesticiden/bestrijdingsmiddelen bevatten zware metalen en giftige stoffen die in grond- en slootwater terecht komen. Dit is belastend voor alles en dus ook voor jouw paard.

Ook wordt veel water gegeven vanuit de bekende zwarte cement kuipen. Makkelijk en goedkoop. Maar deze kuipen zijn niet geschikt gemaakt om uit te eten of drinken. Ze bevatten hormoonverstorende stoffen (weekmakers). Beter is om je paard water te geven uit een oude houten regenton bijvoorbeeld.

Kwaliteit van voer

Het ene hooi is het andere niet. Kies voor een stevige variant die onbespoten is en wordt bemest met natuurlijke meststoffen.

Kuil is een lastig onderwerp omdat de meningen enorm uiteenlopen. Maar ik ben er niet voor. Ik denk dat de verschillende bacteriemilieu's in de pakken (elk pak heeft zijn eigen milieu), de zuurgraad en de schimmels in kuil (worden vaak pas zichtbaar als het even open ligt maar zijn wel aanwezig) niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid van je paard. Ze kunnen het darmflora van je paard aantasten en dat is iets wat op langere termijn pas duidelijk wordt. Vaak wordt het niet gerelateerd aan het kuil want dat krijgen ze al zo lang...

Biks en krachtvoer

Hoe zit het met de kwaliteit van de grondstoffen in jouw voer. Fabrikanten kunnen hele mooie verhalen vertellen en marketing campagnes opzetten. Maar is het waar? Doe onderzoek, lees de ingrediënten lijsten en voer het liefst biologisch. Is jouw voer vulling of voedend? Daarbij moet het een aanvulling zijn en niet de basis. 6 kg krachtvoer en 3 plakjes hooi per dag is geen gezond rantsoen voor een paard. Ruwvoer is de basis en wel de hele dag (en nacht!) door in ruime hoeveelheden. 

Stap 4: de uitwendige aanpak: Muggen en insecten weren

    • Een huidvriendelijke anti-insecten spray gebruiken om de insecten af te weren.
    • Mugjes komen niet op stal dus je paard op stal houden op de mug-momenten: zonsopgang, zonsondergang en op vochtige, warme en/of windstille dagen.
    • Eczeemdeken gebruiken om steken van de muggen te voorkomen. Deze moet je wel al opdoen voordat de jeuk begint anders schuurt het paard de deken kapot. Realiseer je wel dat een deken ook jeuk kan geven als je paard hier zweterig onder wordt. Het is dus belangrijk dat de deken er regelmatig af gaat en je paard een lekkere poetsbeurt krijgt en even kan "luchten".

 

Stap 5: Behandeling van de kapot geschuurde huid.

Natuurlijke middelen

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke middelen. Er zijn homeopatische middelen, essentiele olien (o.a. tea tree), zalven als zink-zwavelpasta of zinkzalf die helend kunnen werken voor de kapotte huid. Chemische middelen en zalven met hormonen, corticosteroiden (prednison) en antibiotica brengen het lichaam in onbalans en zijn vervuilend en dus belastend.

Shampoo & verzorgingsproducten

Kies voor milde en natuurlijke shampoo en verzorgingsproducten. Wanneer shampoo niet goed uit wordt gespoeld kan deze ook jeuk en irritatie veroorzaken. Daarnaast kunnen shampoo, verzorgingssprays, crème spoeling, ontklittende middelen e.d. chemische bestanddelen bevatten die jeuk of een allergische reactie kunnen veroorzaken (o.a. sodium laureth sulfate / sodium lauryl sulfate). Chemische bestanddelen worden ook opgenomen door de huid en kunnen dan inwendig weer opstapelen in weefsels en (gewricht)vloeistoffen waar zij voor problemen kunnen zorgen).

Wij geven een algemeen advies maar de verantwoording om deze adviezen op te volgen ligt bij de eigenaar van het dier. Onze adviezen kunnen geen dierenarts vervangen.

 

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook leuk & interessant?

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief