Paarden huisvesting

Wat is nou een geschikte woonplek voor paarden?

Bij het zoeken naar een woonplek voor je paard is het belangrijk om naar verschillende dingen te kijken:

Sociaal

Paarden en pony's zijn sociale dieren en hebben hun soortgenootjes nodig om gelukkig te kunnen zijn en in hun koppies gezond te blijven. Het is dus belangrijk om een plek te zoeken waar je paard zoveel mogelijk contact kan maken met andere paarden en pony's.

Kijk of je een plek kunt vinden waar je paard met andere paarden samen in de wei/paddock kan. Staat hij op stal? Zoek dan een plek waar je paard dagelijks samen met een vriendje los kan in een paddock. Zorg dat de stallen open zijn zodat paarden elkaar kunnen zien, ruiken en aanraken.paarden krauwen elkaar als sociale bezigheid

 Beweging

In de natuur bewegen paarden de hele dag. Ze grazen en zoeken naar voedsel en doen een hapje en weer een stapje waardoor ze aardige stukken afleggen op een dag. De beweging bevordert de doorbloeding en de spijsvertering. Het paardenlijf rekent op de beweging om optimaal te kunnen functioneren.

Een uurtje per dag rijden is niet voldoende dus het is van belang een plek te zoeken voor je paard waar hij bij voorkeur dag- en nacht naar buiten gaat. 

Drinkwater

Paarden moeten de gehele dag over vers en schoon drinkwater kunnen beschikken. Ongeacht of ze nou op stal staan of in de wei of paddock. Veel grondwater en slootwater is te rijk aan ijzer en bevat helaas vaak resten van meststoffen en pesticiden. Wil je toch slootwater of grondwater geven, laat dit dan met regelmaat op geschiktheid controleren. Leidingwater is het meest veilig en schoon om te geven. Het is ook mogelijk om een filtersysteem te gebruiken voor opgepompt grondwater en opgevangen regenwater.

Iets te knabbelen

Wilde paarden zijn van nature zo'n 16 uur per dag bezig met eten, hun lichaam is daarop gebouwd en verwacht dus constant kleine beetjes voer. Wanneer hier niet aan voldaan wordt kunnen er problemen ontstaan zoals maagzweren.

Zorg dat je paard voldoende ruwvoer krijgt (hooi) of in stal wat stro heeft om te knabbelen. Ook als het land kaal is gegeten of je paard staat in een zand-paddock, voldoende ruwvoer geven verdeeld over de dag en nacht.

Wei/buiten

Wanneer je paard buiten staat in een wei of paddock is dat natuurlijk mooi. Maar ook de wei of paddock moet wel aan wat dingen voldoen:

paarden rollen

Slaap- en rolplaats

Zorg voor een droge plek om te kunnen liggen en rollen. Paarden slapen meestal staand maar voor een echte diepe slaap moeten ze languit kunnen liggen. Wanneer dit niet kan, kunnen er uiteindelijk gezondheids- en gedragsproblemen ontstaan omdat er geen diepe slaap bereikt wordt. En zandbad is niet alleen lekker voor jeuk maar ook goed tegen parasieten. In het meest ideale geval maak je een rolplaats met lekker zand erin.

Droge voeten

Er moet een plek zijn die altijd droog is zodat je paard droog kan staan en zijn voeten en onderbenen kunnen opdrogen. Helemaal in de Nederlandse polders is dit nog wel eens een probleem in de winter. Het grondwater staat hoog en de grond wordt een nat-blubber-bad. Het is in zulke gevallen slim om een stuk te bestraten met speciale beton platen of tegels. Dit zorgt ook gelijk voor wat onderhoud aan de (onbeslagen) hoeven en scheelt je hoefsmid kosten.

Krabben en schuren

Ook al wordt je paard er niet mooier van, als hij jeuk heeft moet hij kunnen krabben! Hiervoor zijn bomen met lage takken, hekken, paaltjes in de wei met speciale borstels erop geschikt. Als je paard veel schuurt, haal dan niet de middelen om tegen aan te schuren weg, maar zoek de oorzaak en los deze op!

Veiligheid

Denk ook aan een veilige omheining, dus geen prikkeldraad waar ze in vast kunnen raken of hekken met uitstekende spijkers. Denk verder aan een veilige bodem zonder mollengaten en scherpe dingen en verwijder giftige planten.

Schuilplaats

Een schuilplaats is fijn voor ernstige regenbuien, hagel en storm. Zeker in het voorjaar als de wintervacht al weg is. Maar vooral voor de hele hete, zonnige dagen. Minimaal bomen om onder te schuilen maar een schuilstal, schuiltent of een afdakje zijn eigenlijk wel een must. Als je paard dag- en nacht buiten staat is het lekker als hij ergens droog kan staan en kan opdrogen. Mijn paard stond 24/7 buiten in een paddock en had een schuilstal waar hij in- en uit kon lopen wanneer hij wilde. Hij stond er vooral in als het flink regende. Lekker droog vanuit zijn stalletje naar buiten te kijken en hooi te eten.

stal

Staltips

Stallen zijn niet zomaar geschikt voor het houden van paarden. De ultieme stal is een uitloop stal of een schuilstal waarbij je paard (samen met soortgenoten) kan kiezen waar het wil zijn. Helaas is dit voor vele paardeneigenaren een utopie en niet te vinden in de omgeving. Let daarom in elk geval op de volgende punten bij het vinden van een stal voor je paard:

Ruimte

Veel stallen zijn krapjes. Hoe ruimer de box hoe beter. Geef je paard lekker de ruimte om te bewegen, liggen en rollen. En ook belangrijk, zorg dat de stal hoog genoeg is.

Iets te knabbelen

Paarden zijn erop gebouwd om de hele dag kleine beetjes te eten. Daarom is het belangrijk dat je paard ook op stal gedurende de dag en nacht iets te knabbelen heeft. Geschikt daarvoor is bijvoorbeeld gedorst hooi wat lekker stug is en niet zo'n hoge voedingswaarde heeft. Het is erg afhankelijk van de rest van je voeding en de prestatie die je van je paard verwacht, welk hooi je voert.  Let op, als je paard op zaagsel of vlas staat, een bodembedekker die ze niet eten, zorg dan dat er altijd een pluk hooi of wat stro ligt. Het hele dagen kunnen knabbelen is echt belangrijk voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid van paarden.

Ventilatie

Het is belangrijk dat een stal goed ventileert en niet tocht. Veel frisse lucht en zo min mogelijk stof! En de stal opstrooien en vegen doe je natuurlijk alleen als de paarden buiten staan.

licht

Veel daglicht in de stal is prettig, ramen en open luiken zijn sowieso fijn voor paarden. Ze kunnen dan lekker naar buiten kijken zodat de wereld iets groter wordt en de verveling iets minder.

Schone, droge bodem

Als je paard het grootste deel van de dag op stal staat, is het prettig en gezond als de stal een schone en droge bodembedekking heeft. Urinedampen slaan op de luchtwegen en ook schimmels die ontstaan als mest en urine te lang blijven liggen kunnen uiteindelijk een hoestend paard opleveren. Daarbij zijn de urinedampen erg vervelend voor de hoeven en kunnen kwaaltjes als rotstraal ontstaan.

Als je uitmest, lucht de stal even voor je hem met een schone laag vult. Laat een natte ondergrond zoveel mogelijk luchten en drogen.
En ook belangrijk: voor je paard is het lekker als hij een dikke, zachte laag heeft om op te liggen of in te rollen. Als je je paard veel op stal hebt staan, zorg dan in elk geval dat deze plek zo fijn mogelijk is.

Sociale contacten

Ook op stal is het noodzakelijk voor paarden dat ze andere paarden kunnen zien, ruiken en aanraken. Sommige stallen hebben een open bovenkant zodat de paarden elkaar kunnen krauwen en krabbelen op stal. Drie dichte muren is heel naar voor je paard en heel eenzaam. Zorg dat er minstens een gat in de muren komt zodat ze contact kunnen maken. Paarden alleen houden in een stalletje aan huis is geen optie. Zorg dat je paard minstens 1 vriendje of vriendinnetje heeft.

kudde paarden

Veiligheid

Geen ramen in de stal zonder bescherming, kabels, stroom, stopcontacten goed afgedekt en onbereikbaar voor de paarden. Scherpe voorwerpen en uitstekende spijkers verwijderen. Brede gangpaden met goede vloer die niet te glad is.

Concessies

Realiseer je dat als je concessies doet in de natuurlijke behoefte van paarden, dit stress oplevert. Bij het ene paard meer als bij het andere maar ze hebben er allemaal last van. Denk er eens over na wat je van je paard vraagt.

 

 

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook leuk & interessant?

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief