Paard en welzijn

Hoe houd je een paard gelukkig?

Veel ongewenst gedrag blijkt soms natuurlijk gedrag te zijn voor dat ras of type dier. Of het komt voort uit een tekort. Wanneer een paard niet wordt begrepen zal hij een uitweg zoeken volgens zijn natuur. Wanneer we de dit begrijpen kunnen we daar gepast op reageren en proberen om het het dier zoveel mogelijk in een behoefte te voorzien.

Sociale dieren

Paarden zijn hele sociale dieren. Ze leven van nature in kuddes en hebben familie om ze te krabbelen als ze jeuk hebben.

Veiligheid

Paarden voelen zich veilig doordat ze de hele kudde om zich heen hebben en altijd iemand de wacht houdt. Ze zorgen dat ze altijd een vluchtplan klaar hebben voor het geval dat… en in de kudde heerst een rangorde zodat iedereen weet waar hij staat en wat z'n taak is. Weten waar ze aan toe zijn geeft duidelijkheid en veiligheid.

Stal zonder wei

In Nederland is het vaak een uitdaging om ons paard zo natuurlijk mogelijk te houden. Veel pensionstallen en maneges zijn hier (nog) niet op aangepast. In de zomer staan veel paarden alleen of in groepen op de wei, maar vooral in de randstad zijn er veel stallen zonder wei. Dat betekent dat veel paarden week in, week uit op stal staan en... dat staan ze vaak alleen! Zowel het gebrek aan beweging als het gebrek aan sociale contacten zorgt in veel gevallen voor problemen. Denk je eens in hoe het zou zijn als ze jou dag en nacht in je uppie in een wc zouden opsluiten (jaar in jaar uit). Je mag er dan wel even uit om een uurtje te werken. Wat zou dat voor een effect hebben op je gezondheid en stress niveau?

Creëer interactie

Wanneer jouw paard op zo'n wei-loze-stal staat kun je hem misschien wel loszetten met een ander paard. Een sociaal leven is erg belangrijk voor paarden. Zoek (een) leuk vriendje(s) voor je paard en zet ze samen los zo vaak je kunt. Verder helpt het al als je paard in zijn stal met zijn neus tegen de neus van de buurman of -vrouw kan. Een stal die open is aan de bovenkant zodat ze zelfs kunnen knabbelen aan elkaar is natuurlijk nog beter. Een hele dichte stal met alleen maar muren is echt heel eenzaam voor je paard. Misschien kunnen ze een stuk uit de muur zagen zodat de buurman wel zichtbaar en snuffelbaar wordt!

Nooit alleen houden

Sommige mensen hebben het geluk hun paard of pony aan huis te kunnen houden. Denk er dan wel aan dat je paard ook daar gezelschap nodig heeft en wel in de vorm van minstens één soortgenoot. De aanschaf van een vriendje hoeft niet duur te zijn. Een Shetlandpony is niet prijzig in aanschaf en op bijvoorbeeld Marktplaats.nl staan regelmatig oude of geblesseerde paarden die een goed tehuis zoeken. Uiteraard heeft een gezelschapspony of paard ook voeding en verzorging nodig. En de hoeven moeten ook worden bijgehouden ook al wordt er niet op het dier gereden. Een sociaal leven is voor een paard echt een must om gezond en gelukkig te blijven. Paarden zijn flexibel en zullen zich proberen aan te passen aan hun situatie. Maar een leven zonder fysiek contact met leuke soortgenoten mogen we niet van een paard vragen.

Genoeg beweging en bewegingsruimte

Als paarden de kans krijgen lopen ze al etend vele kilometers per dag. Zeker zo´n 16 uur per dag lopen paarden van grasje naar kruidje. Deze beweging is essentieel om gezond te blijven. Het is nodig voor een goede werking van de spijsvertering en de doorbloeding in het hele lijf, dat een paard gedurende de dag voldoende in beweging blijft. Een uurtje per dag rijden, wat stilstaan in een paddock en een half uurtje stapmolen is niet voldoende!
Paarden die te weinig beweging krijgen kunnen fysieke problemen ontwikkelen. Pijn in hun lijf kan er ook voor zorgen dat ze zich anders gaan gedragen of ongewenst gedrag gaan vertonen. Ook een teveel aan energie kan hiervan de oorzaak zijn.

Juiste voeding verdeeld over 24 uur

Zoals hierboven al gezegd, zijn paarden van nature zeker 16 uur per dag bezig met eten. Hapje, stapje. Paarden hebben ca 1,5 kg (goede kwaliteit) ruwvoer nodig per 100 kg paard, verdeeld over 24 uur. Hun hele spijsvertering is hierop ingesteld. Kleine hoeveelheden tegelijk, vezelrijke voeding waarop ze goed moeten kauwen, de beweging en het lange darmstelsel met gevoelig darmflora. Paarden hebben ook geen galblaas en zijn erop berekend dat er constant kleine beetjes voeding binnen komt. Wanneer een paard dus te lang zonder eten moet doen, ontstaan daar problemen. Maagzweren en ongewenst gedrag door verveling bijvoorbeeld. Ook grote hoeveelheden krachtvoer (biks, muesli etc.) en te weinig ruwvoer (hooi en stro) kunnen problemen veroorzaken.

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief