Natuurlijk bekappen

Het kan ook zonder ijzers

Eigen ervaring

Mijn paard stond op ijzers... rondom. Mijn hoefsmid zei me dat hij aan de voorkant echt niet van zijn ijzers af kon. Hij zou zijn hoeven kapot lopen en met de ijzers werd zijn beenstand gecorrigeerd zodat hij zijn pezen niet zou beschadigen. Ik was bang om zijn ijzers eronderuit te laten halen, wat als mijn paard daardoor echt kapot zou gaan?

Second opinion

Een second opinion bij een tweede hoefsmid... die zei "paarden worden niet met ijzers geboren en de meeste redden het prima zonder!". Best logisch toch? Na de hoeven van mijn paard een keer te hebben beslagen heeft hij de keer erna de hoefijzerijzers eraf gehaald. Hij beloofde me er binnen twee dagen ijzers onder te zetten als het niet bleek te gaan zonder. Ik heb hem nooit meer gezien! Maar ik ben hem dankbaar voor zijn eerlijkheid en hulp. Ik had me inmiddels verdiept in natuurlijk bekappen en boeken en websites doorgespit. Het klonk zo logisch allemaal en ijzers zijn zoiets onnatuurlijks! 

Blote voeten

Ik ben daarna overgestapt op natuurlijk bekapper Bjorn Rhebergen van Paddock Paradise Nederland. Hij heeft mijn paard de jaren daarna bekapt. In het zand en op zachte grond liep hij goed zonder zijn ijzers maar de eerste tijd liep hij heel gevoelig op het harde en over steentjes. Dat was even slikken. Maar ik bedacht dat als ik zomers mijn schoenen uit gooi, na ze een lange winter te hebben gedragen, dat mijn voeten ook moeten wennen en wat eelt moeten kweken. Ook stonden er een aantal paarden bij mij op stal (buiten in een kudde) die dezelfde ontwikkeling al hadden meegemaakt. Ik had veel steun aan de verhalen van de 'baasjes' en het bewijs dat het allemaal goed zou komen. Met al die andere paarden ging het namelijk prima.

Geslaagd

Mijn lieve vriendje is 26,5 jaar oud geworden en heeft nog jaren zonder ijzers gelopen, dressuur gereden en buitenritten gemaakt. Ik vond hem ruimer in zijn gangen en uiteindelijk was de gevoeligheid grotendeels weg. Zijn hoeven brokkelden niet en zijn chronische rotsstraal is volledig verdwenen. Ik moet daar wel bij vertellen dat hij in een kudde stond op goed hooi en met weinig gras, dat hij veel bewoog en biologische voeding kreeg. Ik geloof dat de gezondheid van een paard en zijn hoeven een totaal plaatje is. Bij slechte hoeven alleen wat biotine gaan toevoegen aan zijn gebruikelijke voer, zal het probleem niet oplossen.

Voordelen van natuurlijk bekappen

Ik zal proberen kort te vertellen wat de voordelen zijn van natuurlijk bekappen. 

Vering & demping

De hoef heeft een natuurlijk mechanisme om klappen op te vangen. Als we er een ijzer onder slaan wordt dit behoorlijk verstoord. Stel je voor dat je zelf ineens op ijzeren schoenen over de harde weg gaat hollen. Wat zou dat met je gewrichten, spieren en pezen doen?

Uitzetten van de hoef 

De hoef zet uit als de voet wordt neergezet en krimpt weer als de voet wordt opgetild. Dit mechanisme zorgt

Sensor voor de groei van de hoef

De hoef is ontworpen om zichzelf bij te sturen. Een soort sensor in de straal zorgt ervoor dat de hoef bijvoorbeeld zijn groeisnelheid aanpast als hij te hard slijt. Zo kan de hoef zich aanpassen aan de bodem waar het paard op loopt. Wanneer we een ijzer onder de hoef slaan, komt deze sensor niet meer in aanraking met de bodem. Als we het ijzer eraf halen en op de juiste wijze bekappen, duurt het even voordat de hoef zich heeft aangepast. Het nadeel is, dat de hoef niet is berekend op ineens veel buitenritten over de harde straat als het zomer is. Als het paard het grootste deel van het jaar alleen op zand en gras loopt, zal de hoef moeten gaan schakelen en daar heeft hij tijd voor nodig en regelmatig contact met de ondergrond. Wat dus belangrijk is om de hoeven van je paard niet te hard te laten slijten, is ze te laten wennen aan de verschillende ondergronden. Een mogelijkheid is om in de wei of bijvoorkeur in een Paddock Paradise verschillende bodems aan te bieden. Naast zand dus ook een verhard stuk en een stuk met grind en stenen. Daarnaast je paard ook in de minder mooie maanden lekker mee de weg op nemen. Regelmatig lekker wandelen en rijden over het harde.

Hoefschoenen

Wanneer je paard gevoelig is op steentjes, je wilt hem wel natuurlijk bekappen maar ziet die gewenningsperiode niet zitten of de hoeven van je paard hebben nog wat ondersteuning nodig... Dan zijn er hoefschoenen te koop. Deze schoenen zorgen ervoor dat je gewoon met je paard kunt rijden over de weg zonder hoefijzers. Hoefschoenen zijn er in alle soorten en maten en kun je zelf opmeten of laten aanmeten door een specialist.

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook leuk & interessant?

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief