Honden en mensen

begrijpen wij de behoefte van honden?

Door inzicht in te krijgen in de aard van je dier, kun je beter begrijpen waarom je dier zo reageert als dat hij doet. Veel ongewenst gedrag blijkt heel natuurlijk gedrag te zijn voor dat ras of type dier. Wanneer we dit begrijpen kunnen we daar anders op reageren of het dier in een behoefte gaan voorzien.

De aard van honden

Honden vinden het over het algemeen heerlijk bij de mens. Hond en mens zijn niet voor niets zulke dikke maatjes geworden. Maar ook voor honden is het leven bij de mens anders als het leven in de vrije natuur. En ondanks dat honden zich over het algemeen goed kunnen aanpassen, die natuur zit in ze. Dat is de aard van de hond. In de natuur leven honden in roedels, ze zijn altijd samen, jagen samen en zorgen voor elkaar. Ze hebben een duidelijke leider en wanneer deze leider er niet meer is, of zijn werk niet goed meer kan doen, zal een ander de leiding moeten nemen om de roedel in stand te houden. In de natuur eten honden rauw vlees van planteneters (zoals pens, inclusief verteerde plantenresten) en ook botten worden vermalen.

Het leven met de mens

In het leven met de mens krijgen veel honden te maken met bijvoorbeeld alleen blijven omdat het baasje werkt, de centrale verwarming die de huid kan uitdrogen of een eigenaar die niet een duidelijke leider is waardoor de hond dit leiderschap op zich neemt. Sommige eigenaren gaan zo op in het behagen van hun geliefde gezinslid dat zij een beetje vergeten dat een hond een hond is en geen mens. En honden hebben andere behoeftes dan mensen.

Stress

Uiteindelijk kan het niet voorzien in die natuurlijke behoeftes veel stress geven. Langdurige stress is een ziekmaker en kan aanleiding zijn tot gedragsproblemen.

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief