Ontworming van de hond

Hond & wormen, wormmanagement bij honden

Er wordt gehamerd op een goede ontworming van onze honden. Eens per 8 weken een kuur, eens per half jaar? Chemische ontworm kuren om de wormen te doden. Pasta’s, pillen en prikken! Maar waarom eigenlijk? En is dat wel nodig?

Waarom is dat dan?

Honden hebben wormen. Dat is op zich niet gevaarlijk mits de hond een goede gezondheid heeft en de hoeveelheid wormen beperkt blijft.

Er zijn een aantal risico’s aan wormen:

Besmetting van kinderen

Honden (en katten) poepen op stranden, in parken en zandbakken en besmetten daarmee hun omgeving. Kinderen spelen hier en kunnen worden besmet met wormen. De wormen kunnen de kinderen ziek maken en op vervelende plekken in hun lijfjes gaan zitten.

Gezondheid hond gaat achteruit

Wanneer de hoeveelheid wormen toeneemt in een hondenlijf, is dit niet bevorderlijk voor de gezondheid van de hond. De algehele conditie gaat achteruit en de wormen kunnen veel jeuk veroorzaken.

Pups kunnen sterven

Pups hebben nog geen afweer tegen de wormen en kunnen een flinke besmetting niet aan. Als de wormen dan gaan migreren sterven veel pups.

Hoe vind de besmetting met wormen plaats?

Via de moederhond

Pups kunnen al in de buik van hun moeder worden besmet. De larven gaan pas na de geboorte massaal verhuizen wat dodelijk kan zijn voor de pup. Ook na de geboorte kan de moederhond haar pups besmetten via de melk.

Door oplikken / eten van de eitjes

Wormeitjes kunnen binnenkomen via de mond door voedsel, een besmette prooi, via besmette grond door bijvoorbeeld het likken van de eitjes van hun poten.

Nadelen van chemisch ontwormen?

We geven onze dieren gif en de wormen gaan dood. Maar….. er kleven ook nog een berg nadelen hieraan:

Resistentie tegen de wormkuren

Wormen raken resistent tegen de ontworm middelen en als het dan eens echt nodig is, werken ze niet meer.

Belasting van het lijf van de hond

Je dier gaat niet dood van een wormenkuur maar het is zeker wel een belasting voor zijn lijf. Zo’n kuurtje is echt niet gezond. Honden kunnen klachten ontwikkelen op termijn die niet direct gerelateerd worden aan de kuren. Bijvoorbeeld jeuk klachten of een doffe vacht.

Belasting van milieu & bodemleven

Chemische resten die met de ontlasting en urine weer naar buiten komen, hebben een negatief effect op het milieu en het bodemleven (en daarmee de natuurlijke voedselketen).

De wormkuren doden vaak niet alles

Daarbij zijn er ook wormen waarvan de larven zich inkapselen. Niet alle wormmiddelen werken op ingekapselde larven en de wormeitjes. Na het doden van de volwassen wormen door een wormkuur komen de ingekapselde larven vrij en begint het feest van voren af aan.

Hoe kunnen we ontwormen dan beter aanpakken?:

Poep opruimen!

Het is prettiger voor iedereen (inclusief alle honden) dat de poep wordt opgeraapt en netjes wordt weggegooid in de afvalbak. Het weghalen van de hondenpoep zal ook de kans op besmetting van de omgeving aanzienlijk verkleinen. Daarmee dus besmetting van onze kids maar ook van elkaars dieren. 

Ontlasting onderzoek & eitjes (laten) tellen

Het Woud verkoopt wormtestkits. Met deze kit verzamel je wat ontlasting van je hond (bij voorkeur van meerdere drollen) en dat stuur je in een speciale envelop op naar een laboratorium waar ze de eitjes van verschillende wormen tellen. Boven een bepaald aantal word je geadviseerd te ontwormen met een chemische kuur en je krijgt ook advies welke kuur je het beste kunt geven.
Je zult echter zien dat het meestal niet nodig is om te ontwormen. Als je dan als routine toch een wormenkuur had gegeven, was dat een onnodige belasting geweest van het lijf van je hond.
» Bestel hier je wormkit voor honden.

Wormafdrijvende kruiden gebruiken

In de natuur houden dieren zichzelf in balans door van bepaalde planten te eten. Hun instinct en reukorgaan vertelt ze wat ze nodig hebben op dat moment. Verm X is een natuurlijk middel voor de darmhygiëne van dieren. Het is gebaseerd op deze manier van zelfmedicatie door voedselkeuze. Verm X bevat o.a. kruiden die bijdragen aan een gezonde darmwand en natuurlijke weerstand. Daarnaast kun je ook gedroogde kruiden over het voer geven of er thee van maken en deze over het voer gieten.

Je dier gezond houden

Een gezond dier houdt zichzelf ook in balans. Parasieten kunnen zich minder makkelijk voortplanten in een gezonde omgeving. Bijvoorbeeld als de zuurgraad van een dier te zuur is, dan heeft dat allerlei gevolgen voor het lichaam. Het kan plak veroorzaken in de aders waar larven zich makkelijker aan vast kunnen hechten. Uitbarstingen van parasieten zien we vaak op een zwakker dier.
Hoe we onze dieren gezond houden is de basis van deze website. Maar in het kort:

 • Zo min mogelijk stress.
 • Geluk van samen zijn met soortgenoten en de liefde van de mensen waar je hond van houdt.
 • Gezonde voeding die geschikt is voor het dier, een voorwaarde daaraan is voor mij dat er zo min mogelijk mee is gebeurd en het vrij is van chemische antioxidanten, e-nummers, geur-, kleur en smaakstoffen. En bijvoorkeur biologisch. Er is nog maar weinig voer op de markt wat hieraan voldoet.
 • Gezonde leefomgeving (let op geopatische belasting door bijvoorbeeld WiFi en draadloze apparaten, straling van Dect telefoons, mobieltjes en hoogspanningsmasten).
 • Gezond drinkwater (geen slootjes of grondwater met bijvoorbeeld pesticiden, zware metalen en resten van de drijfmest van de boer).
 • Voldoende beweging in de frisse lucht.
 • Zo min mogelijk gebruik van antibiotica, corticosteroïden en andere medicijnen van de dierenarts. Als het nodig is, dat moet het. Maar als je het anders kunt oplossen, doen!
 • Een product ter bevordering van de gezondheid van honden is Bio-Bokashi. De bokashi is een prebiotisch product. Het draagt bij aan de opbouw van een gezond darmflora.  Voor meer informatie zie:
  » Bio Bokashi voor vleeseters.

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief