Bitloos

Paardrijden zonder bit

Toen ik een klein meisje was en op ponyles mocht op de manege, leerde ik paardrijden zoals velen van ons het leerden of nog steeds leren. Alsof je paard een motorfiets is zonder gevoel en maar moet luisteren. Maar inmiddels weet ik wel dat het heel anders kan. Ik weet nu dat paarden hele gevoelige en bijzondere dieren zijn. Bijzonder ook omdat ze de fratsen van ons mensenvolk vaak accepteren en hun best blijven doen om te begrijpen wat we willen en bedoelen. Wanneer een paard in de weerstand gaat of zelfs gevaarlijk wordt, is dit uit overleving. Een gezond en gelukkig paard zal nooit iemand aanvallen of pijn doen.

Bit als één van de hulpmiddelen

Het bit is een van de middelen om ons paard te besturen. Zoals ik heb leren rijden als kind, was het zo ongeveer het enige middel. Maar nu weet ik dat het slechts een hulpmiddel is wat, als we het inzetten, met heel veel respect en gevoeligheid moet worden ingezet. We hebben ook de keuze om zonder bit te rijden. Er is een heel assortiment aan bitloze hoofdstellen verkrijgbaar die ook zeer geschikt zijn als hulpmiddel om onze paarden te berijden.

De stap naar bitloos rijden

Toen ik in aanraking kwam met iemand die bitloos reed was ik er huiverig voor om dit met mijn eigen paard te proberen. Ik was bang dat ik totaal geen controle meer zou hebben en mijn paard geen rem en stuur meer had. Met haar begeleiding ben ik het toch gaan doen en het resultaat was verbluffend. Je rijdt je paard als het goed is met je zit, met je hele lijf en met je gedachten. Dan heb je helemaal geen bit meer nodig. Mijn paard reageerde net als anders, stopte net zo makkelijk. 

De pijn van een bit

Er is onderzoek gedaan naar het effect van een bit op het paard. Een aantal uitkomsten van die onderzoeken:

  • De plaats waar het bit in de paardenmond ligt is heel rijk aan zenuwen en zeer gevoelig. 
  • Het bit werkt als een hefboomeffect, een kleine teugelhulp wordt versterkt en komt veel harder aan dan wij denken.
  • Er is eigenlijk geen plaats voor een bit in een paardenmond. Wanneer we een bit in doen veroorzaakt dat problemen met slikken. Er wordt gezegd dat een dik bit "zachter" is in gebruik, maar dit veroorzaakt dus weer andere problemen vanwege het ruimtegebrek.

E-book Zorgeloos Bitloos van Petra Mensink

Wil je meer lezen over bitloos rijden? Petra Mensink heeft een boek geschreven om alle paardenliefhebbers te inspireren bitloos te gaan rijden. Je kunt het hier bestellen!

Omdat het bitloos rijden zoveel lichter en meer verbonden aanvoelde, ben ik me in de hele materie gaan verdiepen. Ik wilde er alles over weten, om te kunnen begrijpen waarom een paard dermate meer ontspannen en toegankelijk is zonder bit. En hier wilde ik over schrijven, om het met de wereld te delen en een betere wereld te creëren voor het rijpaard. Dat werd mijn missie. Ik hoop dat dit boek daar een bijdrage aan levert.

 

Wat biedt het boek:

zorgeloos bitloos

  • Het rekent af met de meest hardnekkige misverstanden en veronderstellingen over bitloos rijden in paardenwereld.
  • Het biedt duidelijkheid over aannames m.b.t. bit en bitloos die de afgelopen jaren zijn ontstaan. 
  • Het is een boek vol informatie, uitleg en handvaten om zelf bitloos aan de slag te gaan.
  • Het boek geeft inzicht in wat werkelijk 'de rem en het stuur' en 'zachte en subtiele hulpen' zijn bij het paardrijden. 
  • Het legt de nadruk op een goede en eerlijke communicatie en samenwerking met je paard.
  • Het vertelt je wat er voor nodig is om zorgeloos bitloos met je paard te rijden.

Het boek kost € 15,95: Bestel nu >

 

 

Nederlandse Vereniging Bitloos Paardrijden

Bitloos rijdenOp www.bitloos.nl kun je wetenschappelijke onderzoeken lezen over wat een bit doet met je paard, hoeveel pijn en letsel een bit toebrengt aan je paard, ook al heb je 'zachte handen'. Ik vond de artikelen echt shocking en hoop dat je de moeite wilt nemen om er eens naar te kijken.

 

 

 

Geschreven door

Petra Biegstraaten

Petra Biegstraaten

Veterinair natuurgeneeskundige, Bach Bloesem consulente, Coach, VITT therapeut (energetisch therapeut), dierentolk.... tjee. Een hoop labels. Maar vooral gepassioneerd om bij te dragen aan een betere wereld voor dier en mens. Ik ben eigenwijs en zie de dingen soms iets anders dan 'normaal'. En die visie deel ik graag met je! 

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Nieuwsbrief